Hoe werkt een zonnesysteem?

Hoe werkt een zonnesysteem? Opbouw van een zonnepaneelHoe werkt een zonnesysteem?

PV Zonnesystemen bestaan uit Zonnepanelen en omvormers. De zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC). Huishoudelijke apparaten gebruiken wisselspanning (AC). Om de stroom van de zonnepanelen te gebruiken moet deze dus worden omgevormd van gelijkstroom naar wisselspanning. Dit doet de omvormer. de omvormer is in de standaard opstelling altijd aangesloten op het elektriciteitsnet. Het grootte voordeel hiervan is dat de stroom die je overdag produceert en niet gebruikt niet verloren gaat. Deze stroom wordt namelijk in het elektriciteitsnet gestopt en kan op een later tijdstip middels de salderingsregeling door u worden gebruikt.

Hoe werkt een zonnepaneel?
een zonnepaneel bestaat uit vijf hoofdcomponenten te weten: glasplaat, zonnecellen, backsheet, junctionbox en het frame. de glasplaat, backsheet en het frame zorgen er samen voor dat de zonnecellen goed worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. De zonnecellen zelf zijn namelijk erg broos en moeten worden beschermd tegen kracht maar ook tegen zuurstof (oxidatie).

  1. De glasplaat is van gehard glas, het is sterk en stijf. alleen grote piekbelasting doet het glas breken. Het is bestand tegen grote druk die ontstaat bij mogelijke sneeuwbelasting.
  2. De backsheet is van EVA, een drielaags laminaat van hoogwaardig kunststof. Het is bestand tegen grote temperatuur verschillen en zorgt ervoor dat er geen water of lucht/ zuurstof bij de zonnecellen kan komen.
  3. Het Frame is van een aluminium profiel. dit zorgt voor de stijfheid en voorkomt dat er teveel torsie kan ontstaan waardoor mogelijke microcracks ontstaan.
  4. De Junctionbox is het kastje op de achterkant van het paneel. hier komen de verbindingen van de zonnecellen samen. in de Junctionbox zitten bypassdiodes die afhankelijk van de grootte van het paneel het paneel opdelen in 3 of 4 groepen. hierdoor blijft de werking van het zonnepaneel en complete systeem gegarandeerd, ook als er op een groep schaduw valt.
  5. De zonnecel bestaat uit silicium en is een halfgeleider. De zonnecel zet het zonlicht om in elektriciteit. Zonlicht bestaat uit fotonen. De fotonen schieten een electron los uit de zonnecel. Hierdoor gaat er een stroompje lopen. Voor een volledige uitleg van de werking van een zonnecel klikt u op deze link: werking van een zonnecel.